Kendine Site Yapmak İsteyenler Buraya!

“Kendine site yapmak ne zormuş…” başlıklı yazım çok tuttu. Kendine site yapmak isteyen birkaç arkadaş yorum ve iletişim bölümlerinden “Abi ben de kendime site yapmak istiyorum, nasıl olacak bu iş” manasında mesajlar göndermeye başladılar. Bu durumda Google’ın suçu da var gerçi. Hala Google’da “Kendine site yapmak” diye aratınca en başta benim site çıkıyor. Kişisel bir web sitesi hazırlama niyetinde olup bu konuda Google’dan medet umanlar da karşısında beni buluyor büyük bir talihsizlik olarak. Ama yok, kapıma geleni boş çevirmek olmaz. Bir kaç kelam etmekte fayda var:

Efenim, eğer “Bunca adamın sitesi var, Murat bile kendine site yapmış. Benim neyim eksik? Murat’tan daha zekiyim, daha çalışkanım. O 6. senesinde bir sınıf öğretmenliği bölümünü bile bitirememiş bense Hukuk mezunuyum. Ben de kendime bir site yapmalıyım!” diye düşüncelere dalıyorsanız, haksız sayılmazsınız. Zira web sitesi hazırlamak, temelde aslında öyle çok da zor bir şey değil. Aslında Word’de yazı yazmaktan çok farkı yok. Ben ilk web sitemi Word’de hazırlamıştım mesela. Tabi çok bakılası bir şey çıkmamıştı ama o biraz da estetik kabiliyetsizliğimden ve tecrübesizliğimden kaynaklanıyordu. Word’de dokümanınızı “Web Düzeni Görünümü”nde oluşturup Dosya menüsünden Web Sayfası Olarak Kaydet… e basıp kaydettiğinizde sitenizin ilk sayfasını oluşturmuş olursunuz mesela. Ama web sitesi konusunda hatırı sayılır bir şey yapmak isteme ihtimalinize karşın daha profesyonel olan yolu önereceğim.

İnternet sayfalarının temel dili HTML(Son sürümüyle XHTML)’dir. Ben HTML’yi Hakkı Öcal’ın HTML kitapçığından öğrenmiştim. Herkese de tavsiye ederim. Şu anda temin edilebilecek bir yer bulamadım ama http://muratcorlu.com/depo/HTML.rar adresinden temin edilebilir bu kitapçık. HTML basit bir dildir ama webin en önemli ayağıdır. HTML öğrenmeye başladığınızda sırada sizi CSS bekliyor olacak. Tam bu aşamada çok faydalı bir makaleyi tavsiye edip en baştan yanlış bir yola girmenizi engellemek isterim: http://www.456bereastreet.com/lab/developing_with_web_standards/tr/ Evet, Web Standartları. Çok ihmal edilen, benim de yeni yeni fark ettiğim bir güzellik. Siz en baştan buna dikkat ederseniz çok faydasını görürsünüz.

İşte bu kadar! HTML (mümkünse XHTML. Çok ciddi bir fark yok arada zaten) ve CSS öğrendik mi istediğimiz “sabit” siteyi oluşturma yetisine sahibiz demektir. Sabit kelimesini tırnak içine aldım, demek ki sabit olmayan site diye de bir şey var. Evet, web üzerindeki siteler sabit (static) ve dinamik siteler olmak üzere kabaca ikiye ayrılıyor. Dinamik sitelere “web uygulaması” da denebiliyor. Sabit siteler, adından da anlaşılacağı üzere değişmeyen, içeriğine ziyaretçilerin bir şey katamadığı veya içeriğini kendine göre alamadığı sitelerdir. Şöyle genel için söylemek gerekirse, .html uzantılı sayfalar bu türde sayfalardır(Bazı siteler sayfaları html gibi gösterip dinamik sayfalar çalıştırabilmekte). Dinamik siteler ise kullanıcılarını işin içine katan siteler oluyorlar. Mesela ziyaretçim bana mesaj gönderebilsin, siteme bir şeyler ekleyebilsin, bir anket koyayım falan derseniz dinamik site yapımına girmeniz gerekecek. Bunun için de yeni dillere merhaba diyeceksiniz. Menüde popüler olarak ASP, PHP, JSP, ASP.NET, CGI/PERL var. Bunlardan birini seçip öğrenmeye başladığınızda artık bu tür ihtiyaçlarınızı da karşılayabileceksiniz demektir. Bir de Javascript var; şart olmasa da, onu da zaten HTML ve CSS öğrendiğinizde kendiliğinden öğreneceksiniz yavaştan. Tabi grafik tasarım yönüne hiç girmiyorum, tüm bu anlattıklarım sitelerin kodlamasıyla ilgili şeyler. Grafik tasarım şart değildir ama bunun da ihtiyacını hissedeceğiniz zaman gelecektir.

Bu kadar şey saydım ama gözünüz korkmasın. Özellikle İngilizce’ye aşinalığı olanların çok zorlanmayacakları şeyler bunlar. Ama sabırlı olmak lazım. HTML yazan programları(Word, Frontpage, Dreamweaver vb.) kullanıp hızlıca bir şeyler çıkartmak yerine HTML’yi öğrenmeye çalışmak bence çok önemli. Hızlı fakat kalitesiz yollara girmeyin derim.

Yazı biraz garip oldu sanki ama, her gelen soruya ayrı ayrı benzer cevaplar yazmaktansa burada böyle bir şey bulunması daha makul geldi bana. Yoksa her aşaması onlarca makale oluşturabilecek bir konu sonuçta bu. Ha bunların hepsi kendine site “yapmak” isteyenler için tavsiyelerdi. Kendine site “yaptırmak” isteyenlerin tabi bunlarla uğraşması gerekmiyor. Bu ihtiyaçtakilere iletişim formumuz hizmet etmeye devam ediyor.

Me on Mastodon: https://synaps.space/@murat