Neden iPhone’a geçtim?
İlk akıllı telefonum bir iPhone 3GS idi. 1 yıl kadar kullandıktan sonra Samsung Galaxy S2 ile Android’e geçiş yapmıştım ve oldukça da memnun kaldım. iOS’un acayip sınırlandırıcı kullanım tarzından sonra Android’in aşırı gevşek hali bir yazılımcı olarak bana özgürlük hissi verdi. Samsung telefonunu 2 yıl kullandıktan sonra artık telefonun şarjının akşamı bulabilmesi için wifi’dan bluetooth’a kadar herşeyini kapatarak kullanmak zorunda kaldığımı görünce, “bu nasıl akıllı telefon, Nokia 3310 da aynı şeyleri yapabiliyordu ve şarjı 3 gün gidiyordu” diye düşünüp, LG G2 aldım.
G2, fiyat/performans olarak gerçekten efsane bir telefon bence. Telefondan o kadar memnun kaldım ki, eşimle telefonlarımız çalınınca, neredeyse hiç tereddütsüz 2 tane daha G2 aldık. Yaklaşık 1.000 TL veriyorsun ve dört başı mamur bir akıllı telefonun oluyor, şu an için bile fena seçenek sayılmaz. Ancak hiçbir şey mükemmel kalamıyor.
LG G2’ye geçtikten kısa süre önce Android’in 4.4 versiyonu(Kitkat) duyurulmuştu ve heyecan verici özelliklere sahipti. Ancak Android kullanıcılarının büyük çoğunluğu gibi ben de bu özellikleri kullanabilir hale gelmek için 6 ay bekledim. 6 ay sonra duyurulan 5. versiyonu ise yine bir 6 ay sonra telefonumda kullanabilir hale geldim. Bu arada telefonum da ciddi şekilde yavaşlamaya, pil süresi düşmeye başladı. Bu yavaşlamalar artık ciddi şekilde işimi yavaşlatmaya başladı. Bir mesaja cevap yazacağım, bazen klavyenin görünmesi 1 dakika sürüyordu.
Bunların üzerine bir de bir güncelleme sırasında aşırı ısınmadan ekranın küçük bir bölgesinde sararma olunca, normalde en az 3 yıl kullanmaya niyetli olduğum telefonum 1,5 yıllıkken alternatiflere bakmaya başladım.
Aylarca işletim sistemi güncellemesi beklemekten bıktığım için önce Nexus’lara baktım. Özellikle Nexus 6P ilgimi çekmişti. Ama incelemeleri okudukça hayal kırıklığına uğradım. LG G2’ye nazaran nispeten daha yüksek bir ücret ödeyeceğim telefonun hiç de göründüğü kadar kaliteli ve verimli bir cihaz olmadığını farkettim. Üstüne üstlük, duyurulmasından bu yana aylar geçmesine rağmen hala Türkiye’de satılmıyor ve Türkiye’de satışının yapılacağı bile meçhul. Yani Nexus’un sıradaki serisinden “iyi olanı”na sahip olabilmek için yurtdışı bağlantılarına da ihtiyacım olacaktı.
Bu arada, piyasadaki telefonların hemen hepsiyle ilgili karşılaştırmalara baktım. Ve ilginç şekilde gördüm ki, Samsung’un son telefonları hariç hiç bir telefon hemen hiçbir özellikte iPhone 6S Plus’a kafa tutamıyor. iPhone’un bana aşırı yüksek gelen fiyatları yüzünden(hala öyle geliyor) iPhone’u seçenek dışı tutuyor olmama rağmen, “Android alacaksan Nexus alacaksın” felsefem çökünce onu da ihtimallere almak zorunda olduğumu hissettim.
iPhone’u 3GS yıllarımdan o herşeyi sınırlayıcı günlerinden hatırladığım için uzak durduğum halde, evdeki iPad ve uzun yıllardır kullandığım Mac ile ilişkili gelişmelerden haberdar oluyordum. Ve iOS’in eskisi kadar sınırlandırıcı değil, hatta bazı konularda Android’e göre inovatif bile olduğunu düşünmeye başladım. Geçmişe yönelik destek ve cihazların elden düşmesi konusunda iOS cihazlarının çok avantajlı olduğunu, 4 yıllık iPad’imi son versiyon iOS ile ve gayet verimli şekilde kullanabiliyor olmamdan farkettim. Üstelik hala 4 yıllık iPhone’ların sıfır Android cihazlardan yüksek fiyata satılıyor olması da, verdiğimiz bir miktar paranın(bazıları buna Apple vergisi de diyor) kaybolmadığını gösterdi.
Ve sonuçta 2015’in son gününde gidip bir iPhone 6s Plus aldım. Alırken Apple Store’daki çalışana “alıyorum ama hala gereksiz derecede pahalı olduğunu düşünüyotum” deyince, eleman da “vallahi, ben de biraz pahalı olduğuna katılıyorum” dedi. Ne diyeceğimi bilemedim :)
Yaklaşık 3 haftadır 4 yıldır nispeten uzaktan seyrettiğim iOS’i tecrübe ediyorum. Kısa süre sonra işletim sistemleri bazında bir karşılaştırma yazısı yayınlayarak izlenimlerimi paylaşacağım. iOS’in bazı özelliklerine bayıldığımı, Android’in bazı yönlerini özlediğimi, iOS’in bazı kullanımlarının ise beni şaşırtıcı derecede hayal kırıklığına uğrattığını söyleyip, bir sonraki yazıda görüşmek üzere diyeyim.
Bu arada; siz de yakın zamanda Android telefon, iPhone veya bir Windows telefon arasında geçiş yaptıysanız sizi bu geçişe iten sebepleri okumak isterim.